Met de e-bike naar school

Twintig scholieren van de Jacobus Fruytierschool in Apeldoorn hebben op 13 april 2020 een e-bike gekregen. Zij kregen de fiets in het kader van het project ‘ByCycle!’ dat als doel heeft scholieren uit het buitengebied te stimuleren op de fiets naar school te gaan.

Veel scholieren die op zo’n tien kilometer afstand of meer van hun school wonen, gaan vaak met de bus of een ander openbaarvervoermiddel naar school. Met het project ‘ByCycle!’ wil de provincie Gelderland onderzoeken in hoeverre scholieren bereid zijn de bus te laten staan en met de e-bike naar school te reizen. Het project is een pilot. Er worden 1 jaar lang per 10 schoolweken 20 e-bikes ingezet op verschillende middelbare scholen in de provincie.

ByCycle!
Het project is een samenwerking van de provincie Gelderland en fietsenfabrikant Sparta uit Apeldoorn. Alle e-bikes zijn uitgerust met een GPS-systeem, waarmee het reisgedrag van de scholieren wordt gemonitord. Aan het einde van de pilot krijgen scholieren de kans om tegen een verminderd tarief een soortgelijke e-bike aan te schaffen.

Regio ook in de toekomst bereikbaar
De provincie Gelderland zoekt naar nieuwe, flexibele vormen van vervoer om de regio ook in de toekomst bereikbaar te houden: het Flexnet. Met ‘ByCycle!’ wil de provincie inzicht krijgen in de mogelijkheden van de e-bike ter vervangen en ter aanvulling van het regionaal openbaar vervoer én de factoren die deze keuze beïnvloeden. Bovendien is een e-bike een snel, goedkoop en gezond alternatief voor bus of trein!

Bron: website provincie Gelderland